ByMimzan mönster/patterns · Favoritgarner · Garn/Yarn · Underlägg/Placemats · Virkat/Crochet

Mossvirkade Underlägg

Nu har jag testat ett för mig nytt garn från Scheepjes, nämligen Bloom, som är lite tjockare och i mitt favorit material bomull. Bomull gillar jag eftersom det går att tvätta om och om igen. Garnet har en lite annorlunda struktur det är liksom vävt i en tub och därmed delar det sig inte när man jobbar med det. Jag fick frågan från en av mina fina följare på Instagram häromdagen vad Bloom lämpar sig till och mitt svar var väskor eller inredningsdetaljer som tex grytlappar eller bordsunderlägg.

Eftersom jag gillar underlägg så var det det självklara valet när jag skulle göra något av detta garnet som jag kan ha användning av direkt (underlägg och grytlappar kan man aldrig ha för många av).

Jag kommer helt säkert att välja att använda Bloom igen framöver eftersom jag gillade det skarpt.

Du kan köpa ett färdigt garnkit som räcker till 2 underlägg hos Favoritgarner  

Nu till beskrivningen – Trevlig Virkstund 💙
img_20161007_084919

💙 TÄNK PÅ ATT 💙

Jag delar mina mönster/designer gratis med dig och jag lägger ner mycket tid och kärlek både på att göra mönster och lägga ut dem på bloggen.

Om du virkar efter mina mönster och lägger ut i sociala medier, kom ihåg att länka eller hänvisa till mönstret eller bymimzan.com  Det är också roligt om du taggar dem med #bymimzan, så även jag kan få ta del av ditt alster!

MOSSVIRKADE UNDERLÄGG

STORLEK: ca 32 x 40 cm

GARN: Scheepjes Bloom 3 nystan i huvudfärgen (jag har använt nr 421) 1 nystan till ränderna (jag har använt nr 409).

VIRKNÅL: 4,5 mm

TILLBEHÖR: Sax, nål till att fästa garn,

VIRKTERMER

lm – luftmaska

fm – fastmaska

BRA ATT VETA:

Detta mönstret har jag gjort i mossvirkning, det är ett av de lättaste mönstren som finns att virka, eftersom det bara består av fm och lm. Resultatet blir snyggt och stilrent och kan varieras i oändlighet med bara lite färgbyten.

Upprepa mellan *-* tills du kommer till slutet av varvet

Varje varv vänds med 2 lm

MÖNSTER:

Börja med det grå garnet (eller din huvudfärg)

Lägg upp 92 lm (alltid ett jämnt antal när du virkar mossvirknig för att få mönstret att stämma)

1.  1 fm i fjärde lm från nålen. *1 lm, hoppa över 1 lm, 1 fm i följande lm* Upprepa från * till * varvet ut. Vänd med 2 lm.
2.  1 fm runt första lm-bågen, *1 lm, 1 fm runt föregående varvs lm-båge* Sista fm virkas runt sista lm-bågen. (var noga med att hitta rätt så du gör den sista fm om lm-bågen annars blir ditt arbete snett.
mosstitch1
3. Färgshemat på mina underlägg har jag gjort så här.
 • 5 varv grått
 • 1 varv rosa
 • 3 varv grått
 • 1 varv rosa
 • 53 varv grått
 • 1 varv rosa
 • 3 varv grått
 • 1 varv rosa
 • 5 varv grått

4. Klipp inte av garnet efter sista varvet utan fortsätt runt hörnet med 2 extra fm i sista lmb, gör sen 1 lm, 1 fm runt om hela kanten och i de återstående 3 hörnen gör du 3 fm. Avsluta med en sm.

Klipp av och fäst dina trådar och snart kan du duka snyggt till fest eller vardags.

2 thoughts on “Mossvirkade Underlägg

 1. Hihi jag hade med en tanke på att använda Bloom till underlägg 😛 nu behöver ju inte jag hitta på något mönster för dina är så fina. Bra att göra och ge i julklapp med tänker jag =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s